/

Για κρατήσεις καλέστε μας στο 26210 42005 / Call us for reservation at: (+30) 26210 42005

Ολυμπία

Επισκεφθείτε και θαυμάστε την Αρχαία Ολυμπία.
Απέχει 42 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο μας. Τ.: 26240 22517 / F.: 26240 22529

Η Ολυμπία ήταν ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαιότητας. Ένα ιερό αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, τον Ολύμπιο Δία. Μάλιστα, εκεί γεννήθηκαν και τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατά την αρχαιότητα.

Το Ιερό της Ολυμπίας απλώνεται στους νότιους πρόποδες του δασωμένου λόφου του Κρονίου, ανάμεσα στη συμβολή του Αλφειού και του Κλαδέου ποταμού. Η κοιλάδα μεταξύ των δύο ποταμών στην αρχαιότητα ήταν κατάφυτη από αγριελιές, λεύκες, δρύες, πεύκα και πλατάνια, γι' αυτό και το ιερό ονομάστηκε Άλτις, δηλαδή άλσος.

Η Άλτη περικλείεται από περίβολο, μέσα στον οποίο περιλαμβάνονται τα κυριότερα θρησκευτικά οικοδομήματα. Έξω από τον περίβολο βρίσκονταν οι βοηθητικοί χώροι: οι κατοικίες των ιερέων, τα λουτρά, οι χώροι προετοιμασίας των αθλητών και οι ξενώνες. Από την Πρωτοελλαδική Εποχή υπήρχε μια οικιστική εγκατάσταση στην περιοχή. Γύρω στο 1200 π.Χ. στην ευρύτερη περιοχή του ιερού εγκαταστάθηκε ένα δωρικό φύλο, οι Αιτωλοί, και από τότε πιθανότατα η Ολυμπία από τόπος κατοίκησης έγινε τόπος λατρείας προς τον Θεό Δία.

Με το πέρασμα των αιώνων διαμορφώνεται το αρχιτεκτονικό πρόγραμμα του Ιερού, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του 4ου Αιώνα π.Χ.. Η Ολυμπία, εκτός από τόπος διεξαγωγής των αγώνων, λειτουργούσε ανέκαθεν και ως χώρος πολιτικής προβολής μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Φίλιππος ο Β', ο Μέγας Αλέξανδρος και όλοι οι διάδοχοί του.

Το τέλος του Ιερού του Δία ξεκίνησε το 393 μ.Χ., όταν ο Θεοδόσιος ο Α' με διάταγμά του απαγόρευσε τη λειτουργία των ειδωλολατρικών ιερών. Λίγο αργότερα το 426 μ.Χ. ο Θεοδόσιος ο Β' διέταξε την καταστροφή των κτιρίων της Άλτεως. Η ολοκληρωτική καταστροφή του ιερού ήρθε από δύο ισχυρούς σεισμούς το 522 και 551 μ.Χ. Για πολλούς αιώνες η Ολυμπία ξεχάστηκε, μέχρι που άρχισαν οι πρώτες έρευνες το 19ο Αιώνα.

Εάν επισκεφθείτε σήμερα την Ολυμπία, ανάμεσα στα πολυάριθμα μνημεία και κτίρια που θα δείτε, μπορείτε να θαυμάσετε έργα που εκπέμπουν ξεχωριστό δέος.

  • Το εργαστήριο του Φειδία, που χτίστηκε για την κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος του Δία από τον Φειδία.
  • Το Ναό του Δία που πρόκειται για το μεγαλύτερο ναό της Πελοποννήσου και θεωρείται η τέλεια «έκφραση» της δωρικής ναοδομίας.
  • Τη στοά της Ηχούς που χώριζε την Άλτη από το Στάδιο και πήρε το όνομά της από την ακουστική της.
  • Και φυσικά το στάδιο που φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας και η τελευταία του ανακατασκευή χρονολογείται στον 5ο Αιώνα π.Χ.
  • Τον περίφημο Ερμή του Πραξιτέλη αλλά και τη Νίκη του Παιωνίου μαζί με χιλιάδες άλλα εξαιρετικά ευρήματα, που φιλοξενούνται στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Μάλιστα, μερικά ευρήματα από τις πρώτες ανασκαφές του 1829 βρίσκονται και στο Μουσείο του Λούβρου.
arxaia olympia αρχαια ολυμπια αρχαια ολυμπια
Επικούρειος Απόλλωνας

Μπείτε στο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.
Απέχει 87 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο μας.

Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα είναι ο πρώτος άψογα διατηρημένος ναός στον οποίο αντιπροσωπεύονται για πρώτη φορά και οι τρεις αρχιτεκτονικοί ρυθμοί της αρχαιότητας: ιωνικός, δωρικός, κορινθιακός. Είναι δωρικός περίπτερος, χτισμένος από ασβεστόλιθο λατομείων της περιοχής. Αποτελείται από πρόναο, σηκό και οπισθόδομο και έχει προσανατολισμό από το Βορρά προς το Νότο. Η θέση που είναι χτισμένος ο ναός, υψόμετρο 1.131 μ., έχει το αρχαίο όνομα Βάσσαι, που σημαίνει μικρή κοιλάδα μέσα στα βράχια. Χρονολογείται γύρω στο 420 π.Χ. και χτίστηκε πάνω σε παλαιότερο ναό από τους κατοίκους της Φιγάλειας προς τιμήν του Επικούρειου Απόλλωνα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη σωτηρία τους από το λοιμό. Από το 1902 που άρχισε η συστηματική έρευνα της περιοχής μέχρι και σήμερα γίνονται προσπάθειες αναστήλωσης και συντήρησης του ναού από ειδικούς επιστήμονες και αρχαιολόγους.

naos epikoureiou apollona ναος επικουρειου απολλωνα ναος επικουρειου απολλωνα
Κτήμα Μερκούρη

Ανακαλύψτε ένα μικρό παράδεισο: το Κτήμα Μερκούρη.
Απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο μας.

Ένα κτήμα πνιγμένο στα αμπέλια και στα ελαιόδενδρα, που έχει τη μοναδικότητα να ανήκει εδώ και περίπου 150 χρόνια στην ίδια οικογένεια. Το 1865, ο Θεόδωρος Μερκούρης γοητεύτηκε από την περιοχή λίγο πριν την πόλη του Πύργου Ηλείας και αγόρασε 600 στρέμματα γης, με ανάμεσά τους ένα δάσος. Το κτήμα φυτεύτηκε με το κυριότερο τότε εξαγώγιμο προϊόν: τη σταφίδα. Ο Μερκούρης ήταν διορατικός επιχειρηματίας και ανήσυχο πνεύμα, επιστρέφοντας από ένα από τα ταξίδια του στην Ιταλία έφερε μαζί του ρίζες Ρεφόσκο και φύτεψε -το 1870 περίπου- ένα μικρό κομμάτι, συμπληρωματικό στη σταφίδα.

10 χρόνια αργότερα, ο περονόσπορος κατέστρεψε όλες τις καλλιέργειες και κατά συνέπεια την παραγωγή με αποτέλεσμα το κτήμα να καταλήξει στην κατοχή της τράπεζας. Ο Λεωνίδας Μερκούρης, γιος του Θεόδωρου, νοίκιασε το κτήμα από την τράπεζα και άρχισε να το καλλιεργεί για να μπορέσει να το αγοράσει ξανά. Το 1915 φτιάχτηκε στο κτήμα, για πρώτη φορά, ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο και ένα λιοτρίβι. Η παραγωγή εντατικοποιήθηκε και έφτασε μέχρι την Τεργέστη. Το Ρεφόσκο πολιτογραφήθηκε και απέκτησε το τοπικό του όνομα: Μερκούρι. Το 1936, μετά το θάνατο του Λεωνίδα Μερκούρη, το κτήμα πέρασε στις δύο κόρες του, που με τη βοήθεια του ενός γαμπρού, του Κανελλακόπουλου, συνέχισαν την παραγωγή με βασική καλλιέργεια τη σταφίδα μέχρι και το 1960. Ενώ οι δυο κόρες Μερκούρη είχαν το γενικό πρόσταγμα στο κτήμα κατοικώντας στο παλιό αρχοντικό του παππού, οι αδελφοί Κανελλακόπουλοι, η νέα γενιά της οικογένειας, αναζητούσαν τους επαγγελματικούς τους δρόμους στην Αθήνα.

Η τέταρτη γενιά των Μερκούρηδων άρχισε το 1989 μια συστηματική προσπάθεια αναζωογόνησης των παραδοσιακών καλλιεργειών με στόχο την παραγωγή επώνυμων προϊόντων. Το Κτήμα Μερκούρη σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία της Πελοποννήσου.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από τον παλιό στάβλο. Εκεί σε μια σειρά άτακτη, που δεν θυμίζει σε τίποτα μουσείο, θα δείτε όλα τα μηχανήματα και τα εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πέρασμα των χρόνων. Χαζέψτε για λίγο το παλιό, ιταλικής αρχιτεκτονικής αρχοντικό, την κατά καιρούς κατοικία όλων των αφεντών του κτήματος. Περπατήστε στον πρώτο αμπελώνα του Ρεφόσκο. Λίγο πιο πέρα, ξετυλίγονται 100 στρέμματα με Ρεφόσκο, Μαυροδάφνη, Αυγουστιάτη, Merlot, Mouverde, λίγο Viognier κι ένα μικρό αμπελάκι με Grenache Rouge στην άκρη της θάλασσας να αγναντεύει.

Τέλος, διασχίστε τον ελαιώνα με τις υπέροχες ελιές περπατώντας στο παλιό πέτρινο μονοπάτι. Περάστε δίπλα από τις τριανταφυλλιές που είναι φυτεμένες στα παλιά βαρέλια και ξεκινούν κάθε σειρά αμπελιού και δίπλα στους φοίνικες που στέκονται επιβλητικοί μέσα στον επίγειο παράδεισο που ονομάζεται Κτήμα Μερκούρη.

ktima merkouri κτημα μερκουρη κτημα μερκουρη κατακολο πυργος
Χλεμούτσι

Κατακτήστε το μαγευτικό Κάστρο Χλεμούτσι.
Απέχει 63 χιλιόμετρα από το Κατάκολο και 45’ από το ξενοδοχείο μας.
Γενική είσοδος: 3€ / Μειωμένο εισιτήριο: 2€ / Τ.: 26230 95033
Δευτέρα: Κλειστά / Τρίτη-Κυριακή: 08:00-19:00

Ένα κάστρο χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου με άπλετη θέα στον κάμπο της Ηλείας και στο Ιόνιο Πέλαγος. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1220 από τον ηγεμόνα Γοδεφρείδο Α' Βιλλεαρδουίνο και αποτέλεσε το ισχυρότερο φρούριο του φραγκικού πριγκιπάτου της Αχαΐας.

Από τότε, έχει περάσει στα χέρια των Ελλήνων, των Ενετών και των Τούρκων, αλλά έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτο τον αρχικό φράγκικο χαρακτήρα του. Σήμερα αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της φράγκικης οχυρωματικής τέχνης στην Πελοπόννησο. Το κάστρο αποτελείται από δύο περιβόλους. Ο εσωτερικός είναι χτισμένος στο ψηλότερο σημείο του λόφου και αποτελούσε την κατοικία του καστελάνου ή και του πρίγκιπα. Μια σειρά από θολωτές αίθουσες γύρω από μια μεγάλη κεντρική αυλή δίνουν στον περίβολο το σχήμα ενός ακανόνιστου εξαγώνου. Στον εξωτερικό περίβολο, που εκτείνεται βόρεια και δυτικά, σώζονται μέχρι και σήμερα ερείπια κτιρίων, δεξαμενών και ενός τούρκικου τζαμιού. Κάθε καλοκαίρι, το κάστρο γνωρίζει τις παλιές του «δόξες», πλημμυρίζοντας με κόσμο που θέλει να παρακολουθήσεις συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, αφού αποτελεί ιδανικό σκηνικό τις ζεστές βραδιές με πανσέληνο. Ρωτήστε μας για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και θα χαρούμε να βρούμε εισιτήρια για σας.

xlemoutsi καστρο χλεμουτσι kastro xlemoutsi