/

Για κρατήσεις καλέστε μας στο 26210 42005 / Call us for reservation at: (+30) 26210 42005

// ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ. ΕΜΕΙΝΕ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ //

Μείνετε σε ένα κτίριο με ιστορία!

Το ξενοδοχείο «Αρέθουσα» στεγάζεται σε ένα ατμοσφαιρικό κατάλυμα, περίπου 130 ετών. Η κατασκευή του χρονολογείται γύρω στο 1880. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε σαν εργοστάσιο επεξεργασίας σταφίδας και κιβωτιοθέτησης με την επωνυμία «Σωματείον κιβωτοποιών και σταφιδοεπεξεργαστών».

Πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, 1915-1938, όταν η εξαγωγή σταφίδας είχε ακμάσει για τα καλά, οι αγοραστές έδιναν παραγγελίες μέχρι και 3.000 τόνων σταφίδας κάθε χρόνο. Από το 1940 και έπειτα, με την έναρξη του πολέμου, η παραγωγή σταφίδας σταμάτησε εντελώς. Τη δεκαετία του '50 και τη δεκαετία του '60 το εργοστάσιο άλλαξε ολοκληρωτικά. Αναπαλαιώθηκε και ενοικιάστηκε τελικά από μια οικογένεια, με τις αποθήκες να λειτουργούν κανονικά αλλά την παραγωγή να έχει μειωθεί σε υπερβολικό βαθμό.

Το 1989, το κτίριο πουλήθηκε και αναπαλαιώθηκε ξανά. Έπειτα από 10 χρόνια άρχισε να παίρνει τη μορφή ενός ξενώνα, φιλοξενώντας τους πρώτους του επισκέπτες. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι από την κατασκευή του μέχρι και σήμερα το οικοδόμημα αυτό δεν έχει υποστεί καμία κατεδάφιση!

Περιηγηθείτε στο χωριό με τους φιλόξενους ανθρώπους!

Η πρώτη αναφορά για το Κατάκολο χάνεται στις αρχές του 1850. Σύμφωνα με τους παλαιότερους κατοίκους του χωριού, η περιοχή κατοικήθηκε αρχικά από Ζακυνθινούς, Κεφαλλονίτες αλλά και από κατοίκους των περιφερειακών χωριών του Πύργου. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μετέπειτα 70 χρόνων της μικρής αυτής κοινότητας είναι η μεγάλη και σταδιακή εξαγωγή σταφίδας και οι ανοιχτόκαρδοι άνθρωποι.

Ανακαλύψτε το μύθο πίσω από το όνομα!

Η Αρέθουσα, η θυγατέρα του Νηρέα και της Δωρίδας, ήταν η συνοδός της Θεάς Άρτεμης και η νύμφη κάθε πηγής και κάθε δάσους. Προσπαθώντας να αποφύγει τον ποτάμιο Θεό Αλφειό, που την αγαπούσε παράφορα, διαπέρασε τη θάλασσα που χωρίζει Πελοπόννησο και Σικελία και έφθασε σε ένα νησί κοντά στις Συρακούσες, την Ορτυγία. Εκεί μεταμορφώθηκε από τη Θεά Άρτεμη σε «πηγή» πλούσια σε γάργαρο νερό. Τότε, ο Θεός Αλφειός μεταμορφώθηκε σε ισχυρό υποθαλάσσιο ποταμό, ώστε να ενώσει τα ύδατά του με εκείνα της πηγής, πια, Αρέθουσας. Μάλιστα, η ορμητικότητά του ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπόρεσε να τον εμποδίσει ούτε ο Αδριάς (Αδριατικό Πέλαγος).

// ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ //

  • Βρίσκεται στο λιμάνι του Κατακόλου
  • Απέχει 25 χλμ από Αρχαία Ολυμπία
  • 10 χλμ από τη πόλη του Πύργου
  • 3,5 ώρες από την Αθήνα
  • 45 λεπτά από το αεροδρόμιο του Αράξου
  • 1 ώρα από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας