Book Now

Κτήμα Μερκούρη

Το Κτήμα Μερκούρη είναι ένας αξιοσέβαστος θεσμός στην ελληνική οινοποιία, με πλούσια ιστορία που ξεπερνά τα 150 χρόνια. Το κτήμα ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1860 από την οικογένεια Μερκούρη και βρίσκεται κοντά στο Ιόνιο Πέλαγος, κοντά στο λιμάνι του Κατακόλου στην Πελοπόννησο. Η τοποθεσία αυτή δεν είναι μόνο γραφική αλλά και ιστορικά σημαντική, καθώς η περιοχή ήταν κάποτε γνωστή για τις εξαγωγές σταφίδας. Σήμερα, το κτήμα φημίζεται για τη δέσμευσή του στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού, καλλιεργώντας τόσο ντόπιες όσο και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών.
Κτήμα Μερκούρη
Κτήμα Μερκούρη
Κτήμα Μερκούρη
Κτήμα Μερκούρη

Το Κτήμα Μερκούρη έχει εξελιχθεί σημαντικά από την ίδρυσή του. Αρχικά επικεντρώθηκε στην παραγωγή σταφίδας, η οικογένεια στράφηκε στην παραγωγή κρασιού στα τέλη του 19ου αιώνα με την εισαγωγή του σταφυλιού Refosco από την Ιταλία. Αυτή η ποικιλία αμπέλου έχει γίνει σύμβολο της καινοτόμου προσέγγισης του κτήματος στην αμπελουργία. Με την πάροδο των ετών, η οικογένεια επέκτεινε τους αμπελώνες της και εκσυγχρόνισε τις τεχνικές παραγωγής χωρίς να θυσιάσει τις παραδοσιακές αξίες που καθόρισαν την κληρονομιά της.

Ένας ακμάζων αμπελώνας

Οι αμπελώνες του Κτήματος Μερκούρη εκτείνονται σε 40 εκτάρια, όπου ευδοκιμεί ποικιλία σταφυλιών, όπως ο ελληνικός Ροδίτης, το διάσημο Refosco και άλλες διεθνείς ποικιλίες.

Τα σταφύλια αυτά επωφελούνται από το ήπιο κλίμα και το πλούσιο, ποικιλόμορφο έδαφος της περιοχής, τα οποία συμβάλλουν στις ξεχωριστές γεύσεις των κρασιών του Μερκούρη. Η δέσμευση του κτήματος για βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας διασφαλίζει ότι κάθε φιάλη αντανακλά το μοναδικό terroir της γης τους.

Βιοποικιλότητα και περιβαλλοντική διαχείριση

Το Κτήμα Μερκούρη δεν είναι απλώς ένα οινοποιείο, αλλά φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα χλωρίδας και πανίδας, συμβάλλοντας στην οικολογική ισορροπία και τη γραφική ομορφιά της περιοχής. Ελαιώνες και διάφορα μεσογειακά φυτά συμπληρώνουν τους αμπελώνες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που υποστηρίζει την τοπική άγρια ζωή. Η οικογένεια Μερκούρη είναι αφοσιωμένη στη διατήρηση αυτής της φυσικής κληρονομιάς μέσω φιλικών προς το περιβάλλον αμπελουργικών πρακτικών.

Παραγωγή κρασιού και φιλοσοφία

Κτήμα Μερκούρη

Παραγωγή κρασιού και φιλοσοφία

Στο Κτήμα Μερκούρη, η παραγωγή κρασιού είναι τέχνη και επιστήμη. Το κτήμα συνδυάζει τις παραδοσιακές μεθόδους με τη σύγχρονη τεχνολογία για να εξασφαλίσει την παραγωγή κρασιού υψηλής ποιότητας. Η φιλοσοφία τους επικεντρώνεται στο σεβασμό του χαρακτήρα κάθε ποικιλίας σταφυλιού, επιτρέποντας στα φυσικά χαρακτηριστικά του καρπού να επηρεάσουν τη γεύση και την ποιότητα του κρασιού. Αυτή η προσέγγιση οδηγεί σε αυθεντικά κρασιά που εκφράζουν τη γεωγραφική και πολιτιστική τους προέλευση.

Γευσιγνωσία και ξεναγήσεις

Οι επισκέπτες στο Κτήμα Μερκούρη ξεναγούνται στις εγκαταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα ιστορικά κελάρια όπου ωριμάζουν τα κρασιά. Οι γευσιγνωσίες παρέχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια επιλογή από τα κρασιά του κτήματος, που συχνά συνδυάζονται με τοπικά τυριά και ελιές. Οι ξεναγήσεις αυτές δεν αναδεικνύουν μόνο τη διαδικασία οινοποίησης του κτήματος, αλλά και την ιστορία του και το πάθος της οικογένειας για το κρασί.

Πέρα από το κρασί, το Κτήμα Μερκούρη συμμετέχει σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, φιλοξενώντας εκδηλώσεις και εκθέσεις που προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία. Το γραφικό περιβάλλον του κτήματος το καθιστά δημοφιλή χώρο για γάμους, εταιρικές εκδηλώσεις και άλλες κοινωνικές συγκεντρώσεις. Η συμμετοχή της στις τέχνες και τον πολιτισμό καταδεικνύει την αφοσίωση της οικογένειας Μερκούρη στον εμπλουτισμό του πολιτιστικού τοπίου της κοινότητάς της.

Κτήμα Μερκούρη
Τα κρασιά του Κτήματος Μερκούρη έχουν αποσπάσει διεθνή αναγνώριση, κερδίζοντας πολυάριθμα βραβεία σε διαγωνισμούς κρασιού σε όλο τον κόσμο. Η αναγνώριση αυτή αντικατοπτρίζει την επιτυχία του κτήματος στην παραγωγή κρασιών που ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα, διατηρώντας παράλληλα τα μοναδικά τοπικά χαρακτηριστικά τους. Οι προσπάθειες της οικογένειας να προωθήσει το ελληνικό κρασί στην παγκόσμια σκηνή έχουν συμβάλει στην αυξανόμενη δημοτικότητα των ελληνικών κρασιών παγκοσμίως.

Το Κτήμα Μερκούρη έχει δεσμευτεί στην εκπαίδευση, προσφέροντας εργαστήρια και σεμινάρια που εστιάζουν στην αμπελουργία, τη γευσιγνωσία και την ιστορία της οινοποίησης στην Ελλάδα. Αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να εμπνεύσουν μια νέα γενιά οινοποιών και οινόφιλων, προωθώντας την αποστολή του κτήματος να καλλιεργήσει και να διαδώσει τη γνώση για το ελληνικό κρασί και την αμπελουργία.

Εποχιακή ομορφιά στο Κτήμα Μερκούρη

Το τοπίο του Κτήματος Μερκούρη είναι ένα μωσαϊκό που αλλάζει με τις εποχές, φέρνοντας κάθε φορά τη δική του γοητεία και τις δικές του προκλήσεις για την αμπελουργία. Την άνοιξη οι αμπελώνες παίρνουν ένα έντονο πράσινο χρώμα, σηματοδοτώντας την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου. Το καλοκαίρι θερμαίνει τη γη, ωριμάζοντας τα σταφύλια κάτω από τον μεσογειακό ήλιο, ιδανικά για τη συγκομιδή στα τέλη του καλοκαιριού. Το φθινόπωρο φέρνει έναν πιο δροσερό αέρα και μια παλέτα από ζεστά χρώματα, καθιστώντας την ιδανική εποχή για τους επισκέπτες να απολαύσουν τη γραφική ομορφιά και την ηρεμία του κτήματος, καθώς η διαδικασία της οινοποίησης φτάνει στο φόρτε της.

Πρακτικές βιωσιμότητας στην οινοποίηση

Η δέσμευση του Κτήμα Μερκούρη για βιωσιμότητα είναι εμφανής σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του, από την αρχή. Το κτήμα εφαρμόζει βιολογική γεωργία, αποφεύγοντας τα χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα για να διατηρήσει την υγεία του εδάφους και να προστατεύσει το οικοσύστημα. Η εξοικονόμηση νερού έχει προτεραιότητα μέσω αποτελεσματικών πρακτικών άρδευσης που ελαχιστοποιούν τα απόβλητα. Αυτή η αφοσίωση στη βιώσιμη οινοποίηση όχι μόνο ενισχύει την ποιότητα των κρασιών τους, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι το κτήμα συμβάλλει θετικά στις προσπάθειες διατήρησης του περιβάλλοντος, διατηρώντας τη φυσική ομορφιά της περιοχής για τις μελλοντικές γενιές.

Κοινοτική δέσμευση και φιλοξενία

Το Κτήμα Μερκούρη είναι κάτι περισσότερο από οινικές εμπειρίες. Το κτήμα φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις της κοινότητας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, όπως φεστιβάλ συγκομιδής, μαθήματα οινικής εκπαίδευσης και συνδυασμούς τοπικών τροφίμων και κρασιού. Οι εκδηλώσεις αυτές ενισχύουν τους δεσμούς της κοινότητας και αναδεικνύουν το ρόλο του κτήματος ως πολιτιστικού κόμβου. Η φιλοξενία της οικογένειας Μερκούρη είναι φημισμένη, κάνοντας κάθε επισκέπτη να αισθάνεται σαν μέλος της οικογένειας, ενισχύοντας περαιτέρω την προσωπική εμπειρία της πλούσιας ιστορίας και του ζωντανού παρόντος του κτήματος.